Skovens Dag 2018

Skovens Dag 2018 bliver afholdt søndag den 6. maj.

Hent og læs folderen: Skovens historie (PDF-fil), som er blevet lavet til Skoven Dag 2018.

Tema

Temaet for Skovens Dag 2018 er Skovens historie.

De fleste træer lever meget længere, end vi mennesker gør. Ofte flere hundrede og nogle gange flere tusinde år. Vores skove er altså fulde af historiske vingesus og spændende minder om menneskets og naturens fortid.

Storslåede stendysser og jættestuer har i nyere tid måttet lade livet for at gøre plads til marker og landbrug, men skovene har beskyttet og bevaret mange af de flotte stenkonstruktioner, der både er symboler for de første danske bondesamfund og gravsteder for historiens gamle konger.

Skovens træer fortæller også selv mange interessante historier. Skovejerne i Danmark har gennem historien plantet masser af egetræer, fordi de giver noget af det bedste skibstømmer. Det fortæller historien om et Danmark, der i århundreder har udforsket, plyndret og handlet på verdens have – med de berygtede vikinger som bedste eksempel.

Men på samme tid minder vores store grantræer fra Tyskland og USA os om, hvordan tilflyttere gennem historien også er rejst den anden vej – og har bragt fremmed natur med sig, som på mange måder har været med til at forme den danske natur, vi kender i dag.

Skovene har altid haft en enorm betydning for os mennesker, og skovenes historie er ikke kun fascinerende. Den minder os også om, hvorfor det er så vigtigt at beskytte og bevare vores skovområder.

For lidt over 200 år siden var kun 2-3 procent af landet dækket af skov. Det var et resultat af udviklingen af Danmark til et landbrugslandskab, hvor der var brug for træ til huse, skibe, brænde, hegn om markerne og dyrene blev sendt ud og græsse i skoven. Resultatet var et overforbrug af skovens ressource.

Derfor etablerede Christian 7 i 1805 Fredskovsforordningen med det formål at frede de eksisterende skove og øge skovarealet. I dag udgør skov omkring 15 procent af det samlede areal, og det er fortsat en politisk målsætning at hæve tallet med yderligere 5-10 procent inden år 2100.

Man har med andre ord fundet ud af præcis, hvor vigtige skovene er. Hvor mange spændende historier, de gemmer på, og hvordan de gennem historien både har beskyttet og gavnet os mennesker.

Alt det kan du og resten af danskerne blive meget klogere på til en Skovens Dag i historiens tegn. Vi ses den 6. maj.

 

Klik på figuren for at få mere at vide om træets CO2-neutralitet

Træcyklus